Tsjechov van Tokodrama – 2 versies in één voorstelling-IX

“De mensen die tweehonderd jaar na ons leven en ons verachten, omdat wij ons leven zo dom en zo smakeloos hebben verknoeid – die vinden misschien het middel om gelukkig te worden.” Nog geen 200 jaar later, het tovermiddel hebben we nog niet. Maar in ieder geval maakt toneel spelen en zien, mij altijd gelukkig.

Tsjechov schreef Oom Wanja in 1897. Regisseur Stanislavski vond dat de stukken van Tsjechov moeten worden gespeeld als realistisch drama. Tsjechov vond zijn toneelstukken komedies.

Tokodrama (in regie van Bart van Heel ) laat zien dat beide speelstijlen mogelijk zijn. De try-out op 29 november in Hoorn gezien.  Twee versies van dezelfde tekst op één middag. Eerst de realistische met (melancholische) zang en daarna dezelfde tekst in de komedie speelstijl. Met mooi ingetogen spel – soms iets te dramatisch naar mijn smaak – en daarna de komische versie. Over de top soms, maar inderdaad erg komisch, Alieke van der Wijk erg goed in de komische versie en als Frans Agasi zich laat gaan, kun je je ogen er niet van af houden. ……